>Kommentatoroplæg<

Før valget i 2010 gennemførte en til tider heftig debat om den offentlige mening mellem højre og venstre. Men debatten mangler et vigtigt perspektiv for at forstå, hvad der sker i den offentlige mening. The Green Party er et eksempel på et parti, der delvist lykkedes at positionere sig langs en skala og andre parter, der ønsker at være efter 2010 nødt til at forstå disse dimensioner.

Det er ikke underligt, at konservative kommentatorer har været vanskeligt at forholde sig til det grønne parti. Mp har som et af de få svenske partier, lykkedes positionere sig for alvor sammen på et andet niveau end det politiske venstre-højre skala som vælgerne ser ud til at overveje mere og mere irrelevant. I sig selv er det ikke overraskende, det svenske parti system er helt orienteret omkring venstre-højre, men hvis parterne ønsker at tale med de unge vælgere, og hvis de ønsker at forstå Sverige Demokraternes succes, begynder de at orientere sig i en anden værdi-systemer.

En god illustration af vanskelighederne med at høje partier ofte konflikter forståeligt, at vælgerne er at se hvor stor forskellen faktisk er mellem de forskellige muligheder. I sin budgetmæssige forslag for 2010 præsenterer Socialdemokratiet som et alternativt middel netto 18.400 millioner højere skatteindtægter. I et budget på 1.025 milliarder, hvilket svarer til en stigning på 1,8%. Det giver perspektiv på brystet toner fra begge sider. Så stor er forskellen mellem rigdom bygget på arbejdspladsen først og forlod kartellet bidrag samfund. Alternativt: Hvor stor er forskellen mellem en god velfærd og neo-liberale morads. Er det noget, at flere mennesker med mig tror, at det nogle gange føles uvirkeligt at tage til efterretning, at partisan retorik?

Peter Mogensen - politisk situationsreporter